Coach

Sinds 2017 mag ik mij lifecoach noemen nadat ik de post-HBO opleiding daartoe heb afgerond aan het Atma Instituut in Amersfoort. Ik begeleid mensen in een proces waarvan niet altijd duidelijk is wat de uitkomst zal zijn. Eigenlijk niet heel veel anders dan een bevalling begeleiden, alleen weet je daarvan zeker dat er uiteindelijk een baby geboren wordt! Maar hoe, of wanneer of hoe lang het zal duren, dat weet je pas achteraf.

Coaching is voor iedereen die zich wil blijven ontwikkelen. Maar ook als je vastloopt in je relatie, je werk, je zwangerschap of als het moederschap je anders of zwaarder valt dan gedacht kan ik je helpen. Je wilt vaak overal het beste van jezelf geven, maar als je dan even een moment voor jezelf hebt, heb je vaak geen energie meer over. Hoe kun je dit veranderen?

Daarnaast kan het zijn dat je merkt dat je somber bent, dat de roze wolk ontbreekt, of dat je tegen andere dingen aanloopt. Als je geen behoefte hebt aan een psycholoog, maar wel een steuntje in de rug kunt gebruiken, kan ik eens met je meekijken.

Als je eerder zwanger bent geweest en er komen dingen op als een nare bevallingservaring dan kan ik je helpen met het verwerken hiervan. Ik heb de opleiding tot bevallingsverwerkingsspecialist gevolgd waarbij ik verschillende tools en technieken geleerd heb, waaronder EMDR. Daarnaast heb ik nog een reset-methode geleerd en dat is de EVA methode: Emotionele Visualisatie Affirmatie, die zachter is maar niet minder effectief. Mocht je meer willen weten hierover lees dan onder aan de pagina verder.

Door mijn jarenlange ervaring als verloskundige, mijn ervaring als coach en mijn ervaring als moeder kan ik je helpen met een frisse blik naar je nieuwe situatie te kijken en je zo dat steuntje in de rug geven.

Je bent van harte welkom!

 

 

Aanmelden kan via het contactformulier.

 

 

 

Resetten met de EVA methode, Emotionele Visualisatie Affirmatie

Ieder mens heeft verwachtingen. De meeste vrouwen verwachten en hopen op een autonome en gezonde bevalling. Waarin het proces goed verloopt, ze gehoord en gezien worden en natuurlijk een gezond kind krijgen. Bevallen en het krijgen van een kind zijn zulke wezenlijke dingen in het leven van een mens, dat het vaak gaat om meer dan slechts verwachtingen, het is een levensbehoefte. Een mooie, prettige herinnering aan je bevalling, draag je je leven lang op een positieve manier met je mee. Het geeft zelfvertrouwen en rust. Omgekeerd zorgt een traumatische bevalling voor onrust, angst en stress in het lichaam. Als we die positieve bevallingservaring niet krijgen, verandert er iets in ons DNA. Dit verschijnsel noemen we epigenetica. Epigenetica is het vakgebied binnen de genetica dat de invloed bestudeert van de omkeerbare erfelijke veranderingen in de gen-functie die optreden zonder wijzigingen in de sequentie (volgorde van de basenparen) van het DNA in de celkern.

Bij een traumatisch verlopen bevalling gebeurt er iets bijzonders: De genen van moeder en kind blijven onveranderd, maar staan als het ware in een bepaalde, niet optimale, stand. Dit geeft onrust in het brein en in het lichaam. Deze afwijkende stand is ook erfelijk overdraagbaar. Een kind dat groeit in de buik van een moeder met een angststoornis, heeft zelf meer kans een angststoornis te ontwikkelen. Dit fenomeen is voor het eerst ontdekt na de instorting van de Twin Towers. Zwangere vrouwen die dit live meemaakten ervoeren veel angst en kregen procentueel gezien meer kinderen die een angststoornis ontwikkelden.

Door in een gesprek met de vrouw het bevallingsverhaal te ”veranderen”, komen het brein en de rest van het lichaam tot rust. De coach neemt stap voor stap de waargebeurde traumatische bevalling door en noteert in gedachten alle nare momenten. Een paar elementen zijn extra belangrijk, zoals: Was het de goede/ natuurlijke termijn waarop de bevalling plaatsvond? Ging het rustig, in controle en was de sfeer prettig? Wie waren erbij? Waar vond het plaats? Wie pakte de baby aan en werd deze welkom geheten? Was er schade bij moeder zoals een knip of een bloeding? Hoe ging het met de baby en heeft deze op enige manier geleden? Was er huid-op-huid contact?

Alle nare momenten worden overschreven, ofwel gereset, door de vrouw het ideale verhaal te laten vertellen en de belangrijke elementen rustig en ontspannen te laten verlopen. Terwijl de coach vragen stelt en de vrouw vertelt, creƫert zij zelf een nieuwe optimale herinnering, die heel realistisch aanvoelt. De coach vraagt tussendoor steeds naar het gevoel. Dit stimuleert de rechterhersenhelft. Door te vertellen en te praten wordt het taalcentrum geactiveerd en kunnen er woorden aan het gevoel worden gegeven. Het bijzondere aan deze methode is dat de baby hier ook bij betrokken wordt. Immers, de moeder staat in contact met haar baby en als de moeder verandert, verandert de baby mee.